Devetaal Supreme hoogglans blog

Supreme hgl getest | 22 June 2019

Drost Coatings | Nieuws | Devetaal Supreme hoogglans blog

Onderstaande blog is onlangs gepubliceerd in de schildersvakkrant:


DROST DEVETAAL SUPREME HOOGGLANS

Zo. Dat is een hele mond vol. Het zou een leuke studie op zich zijn, namen van verfsoorten… Even terug on topic: dit voorjaar heb ik voor het eerst een project gedaan met een verf van Drost. En wel de nieuwe Devetaal Supreme Hoogglans aflak. Aangezien ik met duurzame, biobased verven wil schilderen komt deze verf ook voor mij in aanmerking. Via de C-14 methode heeft deze verf een twee sterren biobased rating gekregen van keuringsinstituut TüV. Biobased wordt het woord van de toekomst en zal op steeds meer blikken verschijnen. Voornamelijk doordat de C-14 methode door de verfindustrie is geaccepteerd als meetmethode.
C-14 methode in het kort
Bij deze meetmethode kunnen ze de leeftijd van de koolstof in het product dateren. Hoe precies is misschien iets voor een andere keer, waar het nu om gaat is dat ze op deze wijze verschil kunnen maken in oude en nieuwere koolstof in de verf. Nieuwe koolstof moet afkomstig zijn van plantaardig (biobased)materiaal. Oude koolstof komt uit fossiele bronnen zoals aardolie. Door met deze methode aan de slag te gaan kan men nu vrij nauwkeurig de oorsprong van de koolstof bepalen en daarmee het percentage biobased grondstof in het product. Steeds meer verffabrikanten zullen deze manier voor het bepalen van het biobased percentage gaan omarmen.
De glans na een aantal weken
Drost Devetaal Supreme
Deze hoogglans aflak komt volgens het TüV instituut op 52% biobased, wat een mooie score is. Dit wordt mede bereikt door het fossiele oplosmiddel (oa aardoliedestilaat) voor een groot deel te vervangen met citrusverdunning. Dit is een vluchtige olie uit fruit, vaak uit de schil van een sinaasappel. Zelf gebruik ik dit al jaren als thinner. Linotyn van Rigo is zo’n verfverdunner. Door deze keuzes is ook een CO₂ reductie bereikt van ongeveer 40% ten opzichte van reguliere oplosmiddelhoudende verven. De Supreme hoogglans is een moderne silicon/acrylaat gemodificeerde alkydhars. Ook in dit bindmiddel zullen biobased grondstoffen zitten. Alkyd kan je bijvoorbeeld maken uit lijn- of sojaolie. Een natuurverf zou ik het niet willen noemen, daarvoor zit er teveel chemie in. Maar met dit product laat Drost zien dat ze de noodzaak om te vergroenen serieus nemen. En met deze Supreme lijn (grondverf en hoogglans) is een goede eerste stap gezet.

In de praktijk
Ik heb deze verf gebruikt op een jaren dertig pand, zowel in een lichte (9001) als in een donkere (7022) kleur. De verf voelt in eerste instantie wat dun aan. Maar tijdens het schilderen merk je er eigenlijk niets van. Het verwerkt zoals een doodnormale alkyd hoogglans. Het ruikt wel echt anders trouwens. De citrus verdunning is duidelijk aanwezig. Een veel fijnere geur dan een regulier oplosmiddel. Niet minder slecht voor de schilder overigens… Verder zijn vloeiing, dekking en de glans dik in orde. Droging vond ik vrij snel voor een oplosmiddelrijke verf (het was zo rond de 23 graden buiten). Maar eigenlijk is dat wel fijn. Ook had de verf weinig neiging om te zakken. Elke beetje schilder kan hier zo mee aan de slag. Drost geeft aan dat onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar mogelijk zijn met dit product dus met de lange termijn duurzaamheid zit het ook wel goed. Ik vond het een prima buitenverf en mijn opdrachtgever was dik tevreden met het eindresultaat!


OVER RICHARD HOOGSTRATEN

Richard is al meer dan 15 jaar ondernemend in de schildersbranche. Kwam in 1994 als vakschilder van het Nimeto. Heeft ervaring als schilder, houtrot-instucteur, (verf)technisch adviseur, projectleider. Sinds 2013 is duurzaamheid het speerpunt geworden. Als ambassadeur voor milieuvriendelijk schilderen onderzoek Richard de praktische kant van duurzaamheid voor schildersbedrijven. Onder Blauw Vlas adviseert, schrijft en fotografeert hij er op los. Hiermee helpt hij collega schilders, groot en klein, gezonder en minder milieubelastend te werken. Helpt hij opdrachtgevers bij de het maken van de juiste, duurzame keuzes. En verzorgt de Richard fotografie van schilderwerk voor publicaties, social media en print.